psycho-educatie

Voor jongeren met een diagnose zoals AD(H)D, ASS, ODD, hechtingsstoornis of borderline kan het dagelijks leven heel complex zijn. De dagelijkse gang van zaken, naar school gaan, vrije tijd en het omgaan met leeftijdgenoten en volwassenen. Regelmatig worden zij geconfronteerd met het feit dat al deze dingen voor hen niet vanzelfsprekend gaan. Jongeren kunnen overweldigd worden door de vele indrukken die ze krijgen, het telkens moeten uitzoeken hoe dingen werken en steeds proberen het goed te doen. Voortdurend vraagt dit inzet, energie en uithoudingsvermogen en kan het frustratie opleveren.

Psycho-educatie is uitleg over wat je diagnose betekent, en in gesprek onderzoeken hoe dit bij jou werkt. Het doel is bewustwording, en het vergroten van invloed en verminderen van frustratie in het dagelijks (school)leven. Kortdurend, 'zo kort als mogelijk, zo lang als nodig'. Ervaring leert dat 5 á 15 gesprekken van 30 á 40 minuten voldoende zijn.

In de gesprekken komt het volgende aan de orde: Wat weet je van je diagnose, wat herken je en is goed om rekening mee te houden, en wat herken je niet? Wat zijn je sterke kanten en talenten, en hoe kun je deze inzetten om de dingen die nog lastig gaan wat makkelijker te maken? Hoe denk je, en hoe kun je leren situaties beter te begrijpen, waardoor je gemakkelijker doet wat handig is en het goed blijft gaan? Voor jongeren kan dit een enorme ondersteuning en eye-opener zijn waardoor ze een stuk prettiger, met minder frustratie en meer zelfvertrouwen naar de toekomst kunnen kijken en door de dag heen kunnen lopen.

Voor jongeren met ASS werkt Simone met 'Ik ben speciaal' en 'De wereld in fragmenten'.

Reactie van een jongen van 17 met Asperger: "Nu ik weet hoe mijn brein op slot gaat als ik niet de goede informatie heb om mijn werk te kunnen doen, heb ik geleerd eerder vragen te stellen. Docenten weten dit ook en vragen soms of ik genoeg informatie heb. Ik hoef nooit meer de les uit en met klasgenoten is het ook relaxter."

Simone Willems is met haar meer dan twintig jaar ervaring een specialist op dit gebied. Neem gerust contact op voor overleg, een 'uitprobeer'-gesprek behoort tot de mogelijkheden.